Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
rsz_rsz_uvisheden_1

Uvisheden

Det kribler og krabler i skovbunden og går man tættere på, kan man se at myretuen er et virvar af bevægelse. Frem og tilbage. Et sandt mylder. På afstand kaos og vrimmel.

Tættere på, og med vores viden, så er der mening med galskaben.

Nok skov. Men hold fast i tanken om kaos og virvar. Den er nemlig essentiel.

Hvis du er et vanemenneske som mig, så er Malte Burups debut, Uvisheden, en torn i øjet. Den stikker og er ikke som alle de andre. Jeg har taget mig selv i, flere gange endda, at bladre formålsløst i den og så altid ende som de andre gange, nemlig at sætte den op på hylden igen. Og der er den så, alene med alle sine farver og sin aparte gøren opmærksom på sig selv. Pisseirriterende ja.

Handlingen er både ligetil og møgsvær at forstå. Kort fortalt handler Uvisheden om et menneskes søgen. Og denne søgen, dette mål, kan have mange ansigter. Det kender vi naturligvis fra vores eget liv. Nogle søger kærligheden, nogle søger en indre og dybere forståelse, andre søger karrieren, eventyret, lidenskab. Vi har vel alle vores.

Jeg springer lidt.

Da jeg læste Uvisheden første og anden gang, var jeg ret sikker i min sag. Det er noget juks, noget ufærdigt plidderpladder som måske havde et fint idéafsæt, men selve udførelsen manglede både mål og talent.

Der er jeg slet ikke længere. Bogen irriterede mig nemlig i en sådan grad, at jeg hev den frem igen og igen, og nu har jeg opdaget tilpas mange lag i bogen som gør, at jeg faktisk holder af den.

Der ER en søgen i bogen. Dette individ, et moderne navnløst menneske, er i en fase af livet hvor der søges. Man leder og finder aldrig nogen sinde endeligt frem til slutmålet. Måske fordi dette også er i en proces. Hver gang man finder en åbning og en slutning, så åbenbarer der sig endnu flere muligheder, flere åbninger og mennesket er hele tiden på jagt efter et eller andet. I bogen er mennesket konstant i bevægelse, og der er et kerneord især i bogens begyndelse, ordet ’op’. Og der er ikke kun tale om at komme op. Det handler også om at komme ind i, igennem og videre til. Alt sammen sat i en metaforisk ramme med klare seksuelle undertoner. Samt direkte, for vores individ, billedet på det moderne menneske, svinger lige forbi en herlig swingerklub. Men heller ikke der er der det endegyldige svar. Kun endnu en ledetråd som fører vores ven videre.

Og det er bogens sjæl og dna. Vi møder konstant nye impulser, nye mulige fix, nye veje og vi har alle så forbistret travlt med at nå disse. Hvorfor? Ja, måske fordi det ligger i vores nysgerrige natur. Måske fordi tiden bare er blevet sådan, et rent zapperi efter det der lykkegivende endelige nirvana.

Der er så en herlig pointe, og den kommer til sidst. Her vender og drejer Malte Burup tingene lidt og vender pegefingeren imod os i et direkte spørgsmål til vores hovedperson, og et indirekte til os.

Slutningen er herligt åben.

Så langt så godt.

Malte Burup er et ungt menneske. Men ikke ung i andre betydninger end den positive, for Uvisheden giver et uomtvisteligt bevis på både dybde og en filosofisk og eftertænksom relation til både sig selv og den samtid han indgår i. Ja. Bogens karakter er flade og næsten endimensionelle. Bogen er lynlæst og man KAN sidde tilbage med Kejserens nye klæder. Det kan man.

Jeg bilder mig ind, at jeg dog kan se længere ind, men det krævede et par genlæsninger. Jeg læser og tolker bogen som et moderne filosofisk spørgsmålstegn ved vores liv anno 2017. Vores adfærd, de omgivelser og prægninger vi undergår og den konstante zappen efter lykke. Hverken vi eller bogens hovedperson har en fast grounding, og uden den kan ingen finde lykken. Basalt måske, men dog en tolkning.

Farverne virker godt. Der er dømt pang hele vejen og jeg kan godt lide at man hele tiden er i bevægelse. Bevægelsen er sine steder helt Zen-agtigt, for Malte er modig nok til at give læseren tid til at fordøje og tænke. En luksus som hverdagen måske sjældent bringer, med mindre man nosser sig op og tager ansvaret selv.

Det er altså et værk som både kan udløse en lortekarakter, fordi den virker voldsomt anderledes i form og indhold end hvad Hr. Vane tillader, men også over gennemsnittet af debutfortællinger, netop fordi der er gode spændende lag og masser af fortolkningsmuligheder. Bogen er langtfra en døgnflue og den vinder netop ved flere genlæsninger.

Jeg kan rigtig godt lide den nu, og giver den fluks karakteren 3.

 

Titel: Uvisheden

Forfatter og illustrator: Malte Burup

Format: 58 sider i farver og en kort ’bag om forfatteren’ bagerst. Hardback i A5-størrelse

Pris: 150,-

Forlag: The outer zone

Isbn: 978-87-999850-0-5

Bogen er udkommet og kan bestilles via mb@theouterzone.net

 

 

 

 

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment