Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
ItemImage

Udknaldet – Gale streger

Frode Øverli er et kendt navn i Skandinavien. Selvfølgelig mest i hjemlandet Norge, men både svenskerne og os herhjemme har fået øjnene op for den gakkede nordmand. Stilen er et eller andet sted mellem Gary Larsson og WulffMorgenthaler. Der tages godt gas på vores hverdag og det er jo aldrig helt skidt at grine, og slet ikke hvis man kan grine af sig selv.

Pondus er nok den karakter man kender bedst. Inden at Pondus blev til Pondus hed serien A-laget, men succesen var overvældende og galleriet udviklede sig, gagsene blev mere og mere gakkede og Pondus tog mange med storm. Flere priser er det blevet til, både i Norge og Sverige.

Udknaldet – Gale streger er et Frode Øverli album, og er du til Pondus og herlige og nogle gange ret vilde og syrede nedslag hvor en enkelt crazy rude iklædes en finurlig tekst, så kan du roligt smide skillinger efter de ’Gale streger’ også.

På 48 farvestrålende sider får du i alt 161 ruder fyldt med norske tosserier. Mange går hurtigt i glemmebogen. Helt på samme måde som når du sidder i et festligt lag og I høvler pilsnere og fortæller jokes. De fleste er sgu ret jammerlige, ikke sandt? Men så er der de andre, dem man husker. Sådan er det også med Gale streger. Til at begynde med var jeg skeptisk og tyllede hurtigt albummet igennem. Men måtte så standse op hist og pist og enkelte steder storgrinede jeg.

Hvad med denne her:

To gutter i et fængsel. Den ene er en brutal satan med overarme på størrelse med olietønder. Han er en bister fætter, og foran ham står der en lille blegfis med krøllet hår. Sidstnævnte står og ler, og ham muskelmanden står med et par lyserøde dametrusser.

Tekstboksen lyder:

”Om jeg vil tage de der på? Hahaha. Det kalder jeg humor, Torsten”

Ja. Jeg ved det. Plat. Men plat er helt ok fra tid til anden. Helt fint. At ville underholde og lade sig underholde er lige så reelt og værdifuldt som at noget er uhyggeligt eller spændende.

Tegningerne er helt i Pondus’ ånd. Grimme og enkelte steder voldsomt karikerede. Igen helt fint.

Samlet en fin lille sag. Den er hurtigt læst. De fleste vittigheder og setups er morsomme. Enkelte ikke og andre ganske spøjse og sjove. Sådan er det, og det er fint. Der er ingen rød tråd eller gentagelser.

9788793244252Det er bare derudaf, og man kunne godt engang imellem få det indtryk, at hovedparten af vittighederne er rester, som når man spiser rester dagen efter. Det mætter men det var ikke ligesom i går aftes med den fine dug, den gode vin og det lækre lækre kød. Men altså kun engang imellem. Resten er fint.

Fint nok til at få 3 gode grin.

Titel: Udknaldet – Gale streger

Originaltitel: Rutetid

Forfatter og illustrator: Frode Øverli

Forlag: Zoom

Format: Album, softcover, 48 sider i farver og bagerst en oversigt i farver samt med tekst om samtlige Frode Øverli-udgivelser fra Zoom.

Pris: 128,-

Isbn: 978-87-93244-25-2

Udgivelsesdato: Er udkommet

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment