Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
tyve_forrygende_r_med_pondus-frode_verli-34366491-frntl

Tyve forrygende år med Pondus

Jeg har kun få norske venner. Jeg har engang været kæreste med en smuk nordmand, og blev knust da hun blev træt af mig. Jeg har været i Norge et par gange, og har hver gang elsket hvad jeg så, og de mennesker som jeg mødte. Jeg er sikker på, at jeg vil vende tilbage.

 
Jeg har nemlig fået mig ENDNU en norsk ven. Eller rettere, jeg har længe været hans ven, sådan på afstand, men nu er jeg helt sikker. Han er min ven. Vi går lang tid tilbage. Flere år. Han er morsom. Underfundig. Han får mig til at grine.

 
Kære alle. På torsdag skal du afsætte kroner 158,- på en forrygende udgivelse. En norsk en af slagsen. Forlaget Zoom udgiver nemlig bogen ’Tyve forrygende år med Pondus’ og den er eddermame sjov.

 
Af alle de forskellige humorserier og striber jeg kender, er Frode Øverli klart i toppen. Fræk uden at være lummer. Falden på halen komik uden at være alt for plat. Visse steder er humoren så meget lige i øjet, at jeg fandt mig selv gryntende af grin. Og straks sprang over stuegulvet for at vise min kæreste hvad jeg laver lyder over. Det er seriehåndværk med stort plus på. De forskellige karakterer har både timing og udtryk, dog uden at det aldrig bliver søgt eller anstrengt.

 
Lad mig give et eksempel: En mor i sværvægterklassen iklædt kinky BDSM står og venter på daddy. Ind kommer sønnike med et ’mor – forstyrrer jeg’ hvor så, farmand kommer flyvende, også i passende sort outfit. Jeg synes, at det er hylesjovt.

 
I 20 år har Øverli hygget sig, og udviklet sine figurer, og det er der kommet meget spas og gøgl ud af. Her i bogen fra Zoom er nogle af klassikerne samlet, og sammensat kronologisk så du derhjemme selv kan vidne hvordan der med tiden er kommet mere baggrund og tyngde. Helt uden at den særlige komiske magi tabes eller skubbes agterud.

 
Jeg er normalt meget skeptisk over udgivelser af denne type, da jeg erfaringsmæssigt har det bedst med gags og morsomheder i mindre doser. Men for helvede da. Denne her bog er sgu sjov.

 
Udover 64 sider i farver er der 2 siders ekstramateriale, først en præsentation af en af bogens redaktører, Michael G. Nielsen, og dernæst Frode om Frode, Frode Øverli svarer på spørgsmål i forbindelse med de tyve år med Pondus. Nå ja, så er der tale om en hardbackudgivelse. What’s not to like?

 
Samlet fem sjove grin af i alt seks mulige.

 
Og det var altså på torsdag den 8. oktober, at Pondus rammer de danske forhandlere.

Forfatter og illustrationer: Frode Øverli
Forlag: Zoom
Redaktion: Lasse Espe og Michael G. Nielsen
Format: 64 sider i farver, hardback inklusive 2 siders infomateriale
Pris: 158,-
Oversættelse: Orla Vigsö og Johan F. Krarup
Isbn: 978-87-92718-96-9

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment