Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
Tim_og_Thomas_12

Tim & Thomas – Kæmpen vågner

Den er små 50 år gammel og virker stadig. Jeg sidder med Tim og Thomas og læser højt for min knægt. Egentlig er han alt for lille og umoden til at forstå og skelne, men han følger spændt med og er totalt indfanget af stemningen. Jeg læser ikke alle talebobler eller forklarende tekst for ham, men meget og bestemt nok til at han synes godt om det.

Det er Zooms nye Tim og Thomas’ Kæmpen vågner, og den fungerer fint på sådan en regnvejsdag som i dag.

Jeg læste den selv i går, og nu i dag for ham. Begge læsninger var fine og jeg var godt underholdt. Først som voksen og så, især nok, i dag som far.

Men altså – 50 år gammel. Hvadbehager?

Le réveil de Toar lyder bare så blæret her i regnen, og jeg tænker tilbage til for mange år siden, da jeg selv for første gang stiftede bekendtskab med den skaldede og den fuldskæggede. Uha, det var tider.

Albummet indledes ellers med en redaktionel fejl, øv. I allerførste taleboble står der ’Her er så den aftale betaling, min gode mand’, og for en sprogfucker som mig, er det en alvorlig torn i øjet. Men heldigvis står den (vistnok) alene og jeg glemte den hurtigt.

Handlingen? Vores venner er på besøg hos en samler som samtidig er lidt af et sludrechatol. Godt fordi han faktisk har en ret spændende historie at fortælle. Han er blevet bestjålet og beretter om en rustning. Men det er slet ikke en rustning, snarere en maske og det får næsten straks vores venner til at tænke på Chok.

Kender du ikke ham, så bør du nappe et par T&T’er. Han er et interessant bekendtskab. Nå – det var et sidespring.

Samleren har fået stjålet en nøgle, en flot gammeldags en med en indgravering, Menhir. Også et lille spring.

For Thomas opsøger samleren men finder ham forstenet, nærmest i koma, og vups, så sker der noget. Tim bliver urolig og dukker også op, og i den stol hvor samleren sad forstenet sidder nu Thomas, ligeledes godt bøffet i knolden. Der er, som man nok kan tænke sig, ugler i mosen.

Menhir er et stednavn og dertil farer vores venner. De møder landsbyens lærer, en ældre herre som er et fint menneske med et stort lokalhistorisk arkiv. Vore venner tager med manden hjem, men ak og ve. Hele arkivet er i brand og næsten alt, bøger, breve, artikler mm. er tæret af ild og vand.

Men udenfor…

Udenfor finder trioen meget store fodaftryk. I sig selv underligt, men sætningen ’Mine herrer, det er ikke så underligt. Det er fodaftryk fra en anden tid’.

Her sked min knægt næsten i bukserne. Jeg sagde også sætningen så uhyggeligt og grumt som jeg kunne.

Nå. Et gammelt sagn fortæller om en kæmpe, men den som kan give nærmere oplysninger forsvinder.

Ikke flere spoilere. Men som du nok kan regne ud, så er der noget med en kæmpe. Og det var denne gigant som min knægt havde spottet og gerne ville vide mere om.

Jeg har ikke så mange Tim og Thomashistorier present i knolden. Men denne her vil jeg nok huske. Den er nemlig både spændende og godt bygget op rent spændingsmæssigt. Der er mange intense nedslag. Folk der forsvinder. Lys der går ud. Lyde der høres. Den slags. Sådan noget går direkte ind i enhver rask dreng og bringer samtidig et uhyre godt læseflow. Man er nysgerrig. Han er nysgerrig. Vi bladrer.

Samtidig er der noget stort og ildevarslende over både sagnet og selve kæmpen. En Godzilla af sten.

Det er selvfølgelig ekstremt urealistisk og ret bøvet med sådan en stor satan, men samtidig også uhyre fascinerende og uhyggeligt. Og man æder det råt – det er nemlig godt tegnet. Aldrig sådan helt i top, men både fængende og med sans for skygger. Levende lys og lommelygter er godt stof, især i ruiner og i kældre.

I de afsluttende passager skabes der optimal suspense, panik, tandhjul, panserværnsraketter, bomber.

En rigtig ramasjangfortælling som brager tårnhøjt på spændingsbarometeret. Plottet sluges råt fordi det fungerer. Der er gode dynamiske og ret fantasifulde illustrationer, og jeg holder især af, at kæmpen både kæmper imod ydre og indre fjender. Mekanik og tandhjul og bulder og brag. Wauu. Det er monumentalt.

Måske var jeg beruset af min drengs voldsomme begejstring, men jeg har hele albummet i klar og god erindring, og det endda som et af de bedre klassiske actioneventyr jeg, i nyere tid, har læst.

Det udløser 4 store gys.

 

Titel: Tim & Thomas – Kæmpen vågner

Tegninger: Will (Willy Maltaite)

Tekst: Rosy (Maurice Rosy)

Oversættelse: Michael Gabelgaard Nielsen

Forlag: Zoom

Format: Softcover, 48 sider i farver samt 2 ekstrasider, blandt andet en komplet belgisk og dansk oversigt

Pris: 139,-

Isbn: 978-87-93244-77-1

 

 

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment