Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
Splint_1984-1987

Splint & Co. 1984-1987

Nå, hvad har vi så her? Splint & Co. 1984-1987 og det er herligt. En ret lækker hardcover sag fra flittige Zoom. Samlet over 200 sider og udover kernematerialet, tre historier med duoen Splint og Kvik, er bogen spækket med rigtig go’e sager. Rent luksus til fans af serien og by the way, ganske informativt tilligemed for alle os andre.

Lad os begynde med begyndelsen:

Sleevet er blæret. Helt i rødt og hvidt. Hvad er det? En baghave? Champignac måske? Uanset hvad, flot og imponerende. Så er niveauet lagt. Så kommer kolofonen hvor redaktionen bag udgivelsen har været nærmest sygeligt metodiske i angivelserne af de mange, herligt mange, billeder der er med som ekstramateriale. Jeg ved godt, at det nok er noget man skal, men det er altid imponerende når man arbejder helt ned i detaljen. Hold da op.

Og så er der ellers en masse ekstrahejs til, som jeg nævnte før, fansene. Der er meget. Et stort helsides sorthvidt foto af chefredaktøren på Spirou 85’. Præsentation af den nye redaktør på den efterfølgende side. Så en Tome og Janryparodi på Vakse Viggo, igen helsides og i sorthvid. Fedt. Fedt. Klistermærker. Spillekort med de forskellige aktører. Plancher, fra skitse og videre i processen, først lidt halvråt i sorthvidt og så det endelige resultat i farver. Skønt. Skønt. Videre med en masse tekst om blandt andet hvordan Tome får ideer på baggrund af Halleys komet i 86’.

Så er der endnu mere guf, postkort, forsider, fotos med lækre samlersager, skitser, storyboards, ja et væld af alle de der lækre sager som os nørder godt kan lide, men som andre sikkert er spild af god fortælleplads. Gu’ er det ej, tænker jeg. Det er med til at få min tegneserieglæde til at stikke endnu dybere.

Kan du fornemme min begejstring?

Det forsætter nemlig. Dette hardcover med den lidt kedelige forside kører nemlig bare derudaf i et sandt overflødighedshorn med perler efterfulgt af perler. Det forsætter, så at de første 62 sider bare er helliget ekstrastof, og det kan jeg godt lide. Blandt andet seriesider, der ikke tidligere har været udgivet på dansk. What’s not to like?

Der er også fart over feltet og tilpas mange slapsticks i de tre album der udgør værkets kerne. Som vanligt, og med fuld fart over feltet. Der er, synes jeg, et element af Den lyserøde panter over kombinationen Kvik og Splint. Ja, rammen er spændende, men det er jo især de der skrupskøre gags som gør, at vi elsker skidtet. Og Tome og Janry gør det godt. Sjældent et kedeligt øjeblik, og…

Ja, du kender sikkert albummene: Fanget i fortiden, Gensyn med Z samt Splint & Co. I New York. Især sidstnævnte er ramasjang med plus på.

Albummet slutter med en lille oversigt. Titlen er Splint & Co. På dansk. Og så atter det rødhvide sleeve.

Er det klasse? Ja. Er det fedt? Ja.

Så Splint og Co. – den komplette samling er dælme et godt køb. Der er læseguf, ekstra piff-paff og det er svært at få armene helt ned.

Det er en 5’er.

Titel: Spint & Co. 1984-1987

Forfatter: Tome

Illustrator: Janry

Forlag: Zoom

Format: Hardback, 262 sider i farver. Ca. 62 siders ekstramateriale

Pris: 398,-

Isbn: 987-87-93244-15-3

Bogen ER udkommet.

 

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment