Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
Smolferne-1967-1969-p

Smølferne 1967-1969

Ikke siden Valhallaudgivelsen, har jeg stået med et så komplet værk, som med Smølferne 1958-1966 og 1967-1969. Og når jeg skriver komplet værk, så mener jeg det.

Forlaget Cobolt har udgivet deres andet ret omfattende samlebind af de små sataner, Smølferne, og ud over næsten 70 siders indledende ekstramateriale med fotos, omslag til reklamekampagner, varianter over historier, hvor for eksempel ’En forsmølfet påske’ bliver præsenteret forskelligt i Belgien og Frankrig, skitser, forsider, plakater og en ret detaljeret gennemgang af arbejdet med smølferne, om uenigheder, om de andre samtidige udgivelser, om arbejdsdisciplin, minifortællinger, og endda helt eksistentielle emner bliver berørt, så er der selvfølgelig de helt klassiske smølfehistorier, bragt i den rækkefølge, som det i hjemlandet Belgien oprindelig blev trykt i.

Smolferne-1967-1969_120-p

Det ER svært ikke at juble højt, for udgivelsen er bare røvlækker. Den står i små firehundrede danske kroner, men der er fuld smæk og valuta for hver eneste krone. Tilhører du den herlige lille rodede butik af individer, der udover at elske tegneserier, men også at komme ind bag ved, og se med, så skal du nappe denne bog. Smæk de to 200-kroner afsted, eller flyv plastickortet igennem og skynd dig hjem i oktoberregnen. Find kakao og guf frem, og afsæt et par timer, gerne sammen med din vovse eller dine unger. Her er nok at tage fat på. Meget at fordybe sig i, for der er kælet for hver eneste side.

Smolferne-1967-1969_022-p

Jeg har ikke talt alle skitserne, alle fotografierne, alle plakaterne, alle illustrationerne, for der er mange, men hver og en, samt samlet, giver de lige akkurat det, man elsker ved ekstramaterialet, nemlig en unik stemning og en fornemmelse for tid. Ikke alene den tid der er gået, hvor man selv er groet og blevet voksen, men også hvor omhyggeligt og dedikeret det er, at være beskæftiget med tegneserier. Intet kommer af sig selv, undtagen lommeuld eller talent, og især sidstnævnte skal plejes. Det er et zoom ind i en verdenssucces, og hvordan sådan en bliver til.

Er jeg for rørstrømsk? Bliver det for meget? Hvor er den kritiske vinkel?

Jamen, hold nu op. Tag bogen, løft den og mærk hvor tung den er. Skim den, lad siderne flappe igennem og nyd alt du ser. Det bedste er til sidst. Især min personlige perle, Astrosmølfen, hvor udlængsel og næstekærlighed går sammen hånd i hånd, og tilsæt så den besynderlige eliksir ved navn humor, så kan det næsten ikke blive bedre. Bogen er på 270 sider, hardback, og rummer i alt fire lange smølfealbum, Ægget og smølfen, Smølferne og Kraxelikroxen, Astrosmølfen og endelig Tryllesmølfen.

Smolferne-1967-1969_036-p

I pressematerialet står der flot, at samlebindet praktisk taget er et uundværligt værk, der hører helt naturligt hjemme i enhver tegneseriesamling, sammen med det første bind, Smølferne 1958-1966. Ja. Enig. Ubetinget.

Er en sådan udgivelse nødvendig og hvad bringer den nyt til tegneserien, kan man næsten høre Adrian Hughes spørge, mens han sidder ivrigt foroverbøjet i sin lænestol og er i gang med DR2 programmet Smagsdommerne. Eller Brillesmølfen, der med løftede pegefingre og sine kloge dumme spørgsmål, insisterende og irriterende (og morsom) som han er…

Smolferne-1967-1969_104-p

Næ, og intet, kunne man lakonisk svare, og allerede være på vej videre. Udgivelsen er ikke nødvendig som sådan, og man kunne sikkert argumentere for, at alle skitser og den slags, blev samlet på museum eller på Nettet. Men det kunne man så hævde for andre former for kunst også, og ingen ville nogen sinde kunne blive enige.

Udgivelsen er blæret og kræs. Det er en luksusudgave for tegneserieelskere, og for enhver, der har sit indre barn intakt, og som, hvis man er så heldig, at have børn eller børnebørn at dele fortællinger med.

Mine tøser var forbi i går, og de udviste alle den samme umiddelbare glæde og læselyst, som jeg havde håbet. De er også skolet godt, og har læst Smølferne før. De sprøjtede igennem de første 70 sider, for de er endnu ikke modne til den form for fordybelse, og nappede så det, som Cobolts bog jo i virkeligheden er, nemlig tegneserien, de fire album.

Jeg spurgte dem, da de ved, at jeg giver stjerner, hvor mange stjerner de ville give bogen. De var enige med mig. Fem smølfer ud af fem mulige.

Titel: Smølferne 1967-1969

Forfatter: Peyo

Forlag: Cobolt

Redaktør: Carsten Søndergaard

Format: Hardcover, 272 sider i farver, indbundet 22 x 30 cm

Oversættelse: Jens Peder Agger

Pris: 348,-

Isbn-nr: 978-87-7085-561-7

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment