Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
Paa-sporet-af-Kim-Larsen-500x500

På sporet af Kim

”Hvorfor laver Thierry sådan nogen ufarlige tegneserier”? Sådan lød spørgsmålet og manden bag var og er selv tegner, nemlig Johan Krarup. Jeg sad og talte med ham om en interviewserie, der aldrig rigtig blev til noget. Men en af bagtankerne var, at de interviewede selv måtte pege på de næste i rækken som skulle interviewes, og at man måtte selv byde ind som Spørge-Jørgen, og det er så et af disse spørgsmål, der indleder denne anmeldelse.

Siden min snak med Johan er der jo gået et stykke tid og for Thierrys vedkommende også en del udgivelser. Sidste år var det Daisy der trak overskrifter og nu er han aktuel med bogen ’På sporet af Kim’, udgivet af Forlaget Donovan.

Jeg ved jo godt, hvad Johan efterlyser med sit spørgsmål. Emner af mere substantiel og måske endda eksistentiel karakter, døden, livet, kriser, angst og den slags. Spørgsmål man kan sagtens må og kan stille til kunstnere, og især i tegneseriens andedam er der en del, der akkurat også kunne få stillet det samme spørgsmål. Ikke fordi man ved bedre, eller vil ændre noget, men nok snarere fordi man er nysgerrig efter at se andre facetter af hånd- og kunstværk, end man er vant til. Vaner er gode, så længe de ikke lukker for udviklingens hane.

Nå – interviewet og spørgsmålet nåede kun til mit tastatur. Men det er måske relevant at hive frem nu hvor Thierry C. har givet sig i kast med noget så dødens betændt som vores allesammens darling, Kim Melius Flyvholm Larsen, gavflaben med kasketten, øllerne og den så velkendte stemme. For hvis ikke DET er farligt, så ved jeg ikke hvad er. Vi har vel alle en mening og holdning til Kim, tænker jeg. Og ingen skal røre ved min gamle jul, vel?

images

Og på samme måde er Kims liv, og gruppen Gasolins også ret veldokumenteret efterhånden, ikke mindst via den fremragende dokumentar ’Gasolin’, fra 2006 instrueret af Anders Østergaard.

Det MÅ således nærmest være øretævernes holdeplads som Thierry Capezzone og Simon Petersen har standset ved derude på Christianhavns Torv, for hvordan kan de slippe heldigt eller helskindet afsted? Ligner det? Ligner de? Går de i dybden? Holdet plottet? Og så videre. Og så videre.

Og nej, kan jeg allerede nu afsløre. Der er desværre flere riser end roser. Mere om det senere.

Rammen er denne: En yngre studerende er kommet i fæl knibe. Hendes arbejde på pc’en er gået tabt. Der er kun 10 dage til den mundtlige eksamen, så gode dyr er rådne. I et helhjertet forsøg på at redde en hæderlig karakter, opsøger hun arnen, Christianshavn, og kommer der i tale med folk. Gennem disse støbes albummet og vi får sporadiske glimt af Kims barndom, tiden som lærer, moren der hiver Kim op, faren der flår ham ned, fnidderfnadder med Franz Beckerlee, første plade og så heller ikke ret mere. Bum. Alt for lidt. Både hvis man kommer fra en anden planet og ikke kender Kim, men så sandelig, og måske især hvis man ved lidt, og håber på noget mere, noget nyt.

For det er der simpelthen ikke noget af.

Ovenstående så sat ind i rammen hos vores hovedperson, der også hedder Kim og som ligeledes har rod med farmand. Kims far var åbenbart et røvhul og det samme, sådan da, er vores hovedpersons. Hun består sin eksamen med et fire-tal og valser videre. Passerer en gammel sut, måske pigens far? Måske.

Der er naturligvis flere ting der virker godt i historien. Kim kan genkendes uden at det forfalder til ren karikatur. Det er igen sjovt at genkende København og især Christianshavn på side 12 er blevet rigtig flot. Dog kun på ét billede, og det er synd, ikke kun for værket ’På sporet af Kim’, men også fordi bydelen, og for området omkring netop Cafe Wilder, der er så rig på charme, at man ville have kunnet skabe nogle vildt lækre tegninger, spækket med sjæl og gammeldags æstetik, og dermed kompenseret for eksempelvis det ret tynde plot.

index2

Gode flotte illustrationer af gamle telefonbokse, Fristaden Christiania, bagdelen af en folkevogn, Sofiegården. Også fine genkendelige steder, og sammen med et væld af små henvisninger til både Kim og Gasolins tekster er bestemt godt.

Men altså…

For der er, og undskyld Simon Petersen, ikke meget at komme efter. Og på den måde har Thierry ikke meget at gøre godt med. Selve historiens ramme er såmænd sød nok, måske endda lidt for tuttenuttet, og tilpas plausibel, men indholdet er alt alt for magert. Måske fordi der bare ikke er så hulens meget at berette?

index

Ja, Kim kan synge og har gjort det i mange år. So what? Der er bare ikke den ramasjang og nerve om ham som person og personlighed, som der eksempelvis er i flere af Gasolins numre og enkelte af Larsens seneste, eller andre enten nulevende eller afdøde musikalske kolleger. Her tænker jeg på en Peter Belli, en Tommy Seebach. Er han, Kim-drengen, virkelig værd at portrættere? Og i givet fald, er det så tegneseriemediet, der ikke formår at skære kagen? Sådan frit fra hoften kan jeg kun komme i tanke om en tegneseriebiografi der til fulde gav mig noget nyt og fyldigt, nemlig Tourens Helte fra Turbine Forlaget fra vistnok forrige år.

Det burde være muligt, tænker jeg, og scroller en del år tilbage til Scott McClouds fremragende ’Understanding comics’. Jo. Det må være muligt.

På bogens bagside står der følgende: ”En ung kvindes research på sangeren fører os igennem hans liv fra den tidlige barndom til det store gennembrud med Gasolin. Tag med, og mød mennesket bag myten”

Og det er altså lidt vel meget, synes jeg, for det er langtfra det indtryk man sidder tilbage med. Jeg har ikke mødt Kim Larsen, end ikke skyggen af ham og føler ligeledes langtfra, at jeg er ført igennem noget som helst. Og Kim fik sit 4-tal til den mundtlige eksamen og var skuffet. Manglende dybde, peb hun. Men jo – sådan kan jeg kun samtykke. Jeg synes, at Kim skulle være glad for sit 4-tal.

For både eksaminator og censor har ret. Lige akkurat det at fravælge familien KUNNE være en ben med kød på. Især fordi vores hovedperson jo selv kæmper med præcis samme problemstillinger.

Et 4-tal er bestået. Selv er jeg ikke helt så gavmild. Undskyld Thierry og Simon. En samlet 2’er og lad os så sætte noget Bowie på.

Titel: På sporet af Kim
Forlag: Donovan Comics
Forfatter: Simon Petersen
Illustrationer: Thierry Capezzone
Pris: 199,-
Format: Hardback, 254 x 303, 95 sorthvide sider
Isbn: 978-87-93030-42-8

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment