Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
1635975

Normandiet

Normandiet, en graphic novel om D-dag, skrevet og illustreret af Wayne Vansant, og udgivet på Turbine forlaget. En umiddelbar lidt halvkedelig sag med uinteressante illustrationer. Ikke en tegneserie i gængs forstand, snarere en slags historiebog for udskolingen med illustrationer.

Hvis man har DEN hat på, så tegner der sig et anderledes positivt billede, for jeg kan sagtens se disse sløve elever fra fx 8. eller 9. klasse få denne bog i hænderne, frem for de mere vante historiebøger.

Wayne Vansant, amerikansk tegner og forfatter, har gjort det til lidt af en livsgerning at omsætte krig og historie til bøger, og det gør han ganske godt. Illustrationerne minder lidt om tegnede ’fotos’, en slags illustrerede stillbilleder.

Så jeg vil gøre det kort, denne gang.

Normandiet er fortællingen om D-Day. På 106 farverige sider får vi beretningen om denne enorme mission. Der er ingen liv i eller imellem illustrationerne, og det kan godt få en gammel knark som undertegnede til at skumle, men fortællingen er så ferm og grundig, at man hurtigt glemmer dette irritationsmoment.

Måske er det også bare mine vaner der gør ondt, og de har kun godt af at få en lærestreg.

Jeg begyndte trægt og omstændeligt med Normandiet, men, og det sker jo engang imellem med litteratur, at man bliver suget ind i handlingen, og så følger læsningen helt automatisk. Og så blev de 106 sider anderledes gode.

Det er svært at forklare, dog. For på den ene side er Normandiet jo ret kedelig og uinteressant. På den anden side, når man først har spillet sig lidt ind i kampen, så forholder det sig anderledes. Og især hvis man blot er en lille smule historisk interesseret, eller krigshistorieinteresseret, så er det jo endog endnu mere godt.

Som tegneserie betragtet ville jeg gå uden om denne sag – den er simpelthen for træt, men som lærer og historielærer, ville jeg nok købe et klassesæt eller to til skolens bibliotek.

Wayne Vansant får med både ord og billeder fortalt en fin autentisk historie, og jeg er sikker på, at der rent pædagogisk er en større effekt med Normandiet, end som mange andre historiebøger. Ikke at denne bog skal eller kan stå alene, men som supplerende læsning virker den fortræffeligt.

 

Samlet vurdering – 2 salver affyret med maskinpistol ud af 5 mulige.

Titel: Normandiet – en graphic novel om D-dag

Forlag: Turbine

Forfatter/illustrator: Wayne Vansant

Oversat: Simon Randel Søndergaard

Format: 106 sider i farve, indbundet

Pris: 249,95,-

Isbn.nr: 978-87-7141-438-7

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment