Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
noeglevogterne_1

Nøglevogterne 1 – Mesteren og lærlingen

Hej halløj hvad er nu det? Den er stor og grøn, og man bliver suget ind i den, lidt som når man for år tilbage åbnede Claus Deleruan og bare ikke kunne lade være med at læse videre…

Titlen er Nøglevogterne 1 – Mesteren og lærlingen, og den tog mig og min papdatter med storm. Det er sådan at når jeg modtager anmeldereksemplarer, så deler jeg dem op i to bunker. Dem jeg selv umiddelbart kender og gerne vil lære at kende, og så de andre, dem jeg måske kender men som ikke rigtigt står øverst på læselisten. Dem får hun. Hun hapsede bunken og kastede sig over den grønne nøglevogter. Og der blev hun liggende, fladt på gulvet og rejste sig først efter sidste side. Gav mig bogen og sagde, at den ville jeg kunne lide. Og ja – spot on. Den er nemlig rigtig fed. Fed med fed på.

Det er Niels Roland der har skrevet og tegnet. Cobolt har udgivet den og når 2’eren kommer, så kan det være at den skal i MIN bunke.

For jeg er hammergodt underholdt. Der er en herlig ramme, introduktion om man vil og det var blandt andet derfor jeg fik associationer til hedengangne Claus D. På allerførste side forføres vi ind i det store magiske hus, besnærende fortalt og visuelt beskrevet af Niels Roland, og allerede dér var jeg solgt.

Isadora og katten Artemis fanges af tordenvejr og regn og søger ly i et stort mystisk hus. Mødes der af en tavs herre der hurtigt forlader dem, og så er skæbnen for de to beseglet. Det var nemlig husets Mester der forsvandt, efterladende en lærling som langt fra er udlært. Og man kan ikke forlade huset, med mindre at der kommer frivillige ind. Som altså Isadora gjorde. Nu er hun og katten Artemis fanget sammen med den tidligere lærling, som så altså nu er mester, i huset og der skal de forsøge at reparere de verdener som trænger til det.

Hvordan lyder det? Godt, ikke? Spændende og anderledes? Fantasifuldt? Spot on.

Lige præcis sådan tænker jeg også, og jeg kan godt forsikre dig, at der er masser af action og eftertanke planket rundt omkring på de i alt 32 farverige sider.

Ikke alene er det en fremragende fortælling der kærligt favner mange genrer. Gyset og det fantasifulde ikke mindst, men dælme også fordi der visuelt leges med størrelser og figurer med flere øjne, monsterstore mus og den slags. Og mærkelige sjove verdener, Lasagnia for nu bare at nævne en af dem.

Jeg er ikke ubetinget glad for Niels’ streg, som visse steder er er lidt for firkantede og endimensionelle, men det er kun bagateller i det store fortællebillede. Og der er bogen helt suveræn. Den er vild og anderledes og det er en ren fornøjelse at læse den sammen med min knægt som, selvom han kun er en rolling, sagtens kan nikke frygtsomt genkendende med når Artemis og Isadora flygter fra osteskærere og mariehøns og andre sataner. Det er voldsomt godt for et barneøje.

Og det er lige dér at Niels Roland og Nøglevogterne går ind og er bedst. I børnehøjde. Han klukker og gyser, gør han, min dreng og tager selv bogen fra reolen med bøger til ham.

Bogen, som er udkommet, står i 220,- dask og det er et godt køb. Her er herlig børneramasjang der også kilder lidt i mit midaldrende barnehjerte.

Men 32 sider og så 220 kroner. Det er da ALT for dyrt, er det ikke? Næ, slet ikke. For det er en flot bog, hardback, stort format og en historie der allerede nu er blevet en del af min søns litterære kanon.

Så det…

 

Samlet – 5 store børnehjerter

Titel: Nøglevogterne 1 – Mesteren og lærlingen

Tekst og illustration: Niels Roland

Forlag: Cobolt

Format: Hardback, 24 x 32 cm, 32 sider i farver.

Pris: 220,-

Isbn: ISBN: 9788770856331

Bogen ER udkommet.

 

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment