Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
Gantriis_bog

Lidenlund i gadespejlet

Hov. Jeg glemte næsten…

 

Der er kommet en prægtig udgivelse, Lidenlund i gadespejlet er titlen med underrubrikken Henning Gantriis 1918 – 1989.

 

Udgivelsen er prægtig af flere årsager. Hvis du i forvejen kender og holder af Livets gang i Lidenlund, så er jeg sikker på, at også ’gadespejlet’ er noget for dig. Du finder lidt af det samme som i Livets gang, kun lidt, men så desto meget mere baggrund, med ord OG tegninger. Det giver et flot samlet indtryk af hvilken mester, Henning Gantriis var, og det som også er fremragende, er netop de små anekdoter og fortællinger, tegninger med, der binder det hele sammen. Vi hører om inspirationskilder, herunder mange af de personer, som Henning mødte eller kendte i hjembyen.

 

Udgivelsen er på 48 sider, og uhyre interessant af flere årsager. Dels er Gantriis nok noget undervurderet i forhold til kvalitet og udtryk, dels er der også tale om et tidsnedslag, og historie kan man aldrig få for meget af.

 

Jeg har nydt Livets gang mange gange, men det er som om, at denne lille gadespejlsperle åbner mine øjne for flere ting. Uden at skulle gøre mig klog på hverken det ene eller det andet, så tror jeg, at Henning formåede at få det bedste (og værste) frem i de folk han mødte. Selvom han skulle have sagt, at ingen af de personer han afbillede var reelle, så var de det nok alligevel, tænker jeg.

 

Noget som også skinner igennem er, at HG også var lidt af en frækkert. Der er skam også en del at komme efter, der i samspillet med kvinderne. Sjovt er det tilligemed.

 

Kunne han tegne, Henning? Ja, i den grad. En af mange smukke stille tegninger er Lemvig (eller Lidenlund) på side 21, eller hvor sirligt og detaljeret han kunne afbilde en bygning med tilstødende gader (side 41).

 

Ellers er det selvfølgelig striberne, og der er mange både sjove og som vækker eftertanke. Det er stor klasse.

 

Udgivelsen er skabt af Lemvig Museum og manden bag, som skal have stor tak for en herlig udgivelse, er Lars Mathiesen.

 

Det er ikke en tegneserie, nej. Snarere en slags ’bagom’ en tegner og som sådan kan jeg ikke helt give stjerner eller andet i gængs forstand.

 

Men som værk, som inspirationskilde og som kulturformidling, så er vi oppe på de store nagler. Af de mange forskellige (som alligevel altid minder om hinanden alligevel) museumsudgivelser, som jeg har læst eller blot bladret løst i, så er denne her en af de klart bedre.

 

Et stort 4-tal, du.

 

4a

 
Titel: Lidenlund i Gadespejlet – Henning Gantriis 1918-1989
Tekst og bearbejdelse: Lars Mathiesen
Format: 48 sider i sort/hvidt
Pris: Ikke oplyst
Isbn: 978-87-89675-21-3

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment