Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
Jolly_Jumper_svarer_ikke

Jolly Jumper svarer ikke

Jeg var noget skeptisk, da flinke velmenende folk ville have mig til at holde af Graphic novels.

Jeg var noget skeptisk, da jeg for år tilbage så tegneserier som var betydeligt mere aparte end jeg var vant til, Peter Kielands ’Suicide Joe’ fx. Jeg skulle vænne mig til at tegneserier kunne have et anderledes ydre og at handlingen ikke notorisk var lineær.

Jeg var også skeptisk da jeg stiftede bekendtskab med de der ekstraordinære sataner. Hvad pokker er nu det for noget bras? Hvad er der galt med min gamle jul, brummede og skumlede jeg.

Men hip hurra. De los jeg, og sikkert andre med, fik i kuglerne var gode spark, og det er kun godt at det gode skib Vanen m/s får ændret sin kurs og last fra tid til anden.

For et års tid siden, ja tiden går, havde jeg stor fornøjelse af Mathieu Bonhommes Manden der skød Lucky Luke.

Og nu sidder jeg med samme glade følelse. Min skepsis var ellers stor, for umiddelbart lignede coveret til Cobolts ’Jolly Jumper svarer ikke’ ikke noget videre.

Men hul i det. Jeg er ret begejstret.

Handlingen er denne:

LL er i knibe. Hans tro følgesvend gennem forever, Jolly Jumper har indstillet kommunikationen, og for vores ellers ret ensomme ven, er det naturligvis et problem. I stedet for at rette det indad og tænke, hej halløj, gør jeg noget galt, så rettes bekymringen og handlingen ud af. Det MÅ være krikken, som har et problem. Klassisk tænkning.

LL og JJ er på vej til førstnævntes advokat. Daltonbrødrene er i fængsel, men en af dem har indledt en sultestrejke og vil kun tale med Lucky. Igen noget med kommunikation.

Lucky påtager sig at få set til Daltonerne, og forinden får han det gode råd af advokaten, at han burde overveje at ændre garderobe. Et spøjst forslag, som selvfølgelig følges op af forviklinger. Med nyt tøj og et markant ændret udseende, får LL sin sag for. Igen noget med kommunikation. Og, by the way, faktisk ret sjovt.

Et brev, en tand og mødet med gamle fjender mixet sammen med et væld af herlige henvisninger fra tidligere album gør, at dette ekstraordinære eventyr er supergodt. Jeg nød det til fulde.

Og det gør ikke en skid at vanen har fået hug. At Lucky ikke helt ligner sig selv, at de forskellige karakterer træder anderledes ud og at der kræves selvindsigt, kiggen indad og lidt lommepsykologi er kun guld. Det er nemlig ikke alene sjovt, det holder også hele albummet igennem.

Slutningen er lidt anderledes, men igen er kommunikation en af nøglerne. Det er svært at tale sammen, hvis halvdelen af deltagerne ikke kan lytte. Og det er albummets tema, Lucky Lukes problem og samlet en ret fed udgivelse.

Tegningerne er lidt småsyrede i kanten, men man vænner sig hurtigt til dem. Der er ikke gjort noget som helst ud af baggrundene, men det gør ikke så meget. Dialogen og den herligt mange henvisninger og hints træder frem og man morer sig med at finde og genkende. Et par steder får man decideret hjælp, men det er skam også ok.

Dialogen er flere steder superb. Når advokaten drejer snakken ind på sig selv og sine kvaler, eller taler et nyligt fremmedsprog, så holder alt op. Undtagen Lucky Lukes grimme hårtop som bare stritter for at indikere, at han er tilstede, også selvom han fatter nada.

Jeg kan godt lide når tingene vender lidt rundt, og Guillaume Bouzard, som har stået for både tekst og billeder, er dygtig til at gøre dette muntert og dejligt uhøjtideligt. Der er ikke den samme alvorstunge stemning som der trods alt var i ’Manden der skød Lucky Luke’, og heldigvis heller ikke det diametralt modsatte, nemlig fis og løjer all the way. Næ, der er et godt underspillet miks af undren, spas og så altså en ret overraskende slutning. Igen, kommunikation.

Coveret snyder, og man tror at det bare er fis og en hornlygte. Det er det nu også, men samtidig også meget mere end det. Det er også en kærlig fortolkning tilføjet kant og nuance. Jolly holder kæft og Lucky sættes anderledes i scene. Det er muntert og alt sammen fortalt i et friskt tempo.

48 sider i farver, lækkert cover og hardback og det udløser snapt 5 gode skud fra en rygende colt. Tak.

 

Tekst og illustrationer. Guillaume Bouzard

Farvelagt af: Phillippe Ory

Forlag: Cobolt

Format: 48 sider i farver, hardback

Pris: 198,-

Udgivelsesdato: Er udkommet

Isbn: 978-87-7088-658-4

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment