Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
Huba!-forside_500pixelHOJ-p

Huba! – En kærlighedshistorie

I anledningen af julen er der mange tøsebørn samlet her. Ikke alle er lige vant til at læse tegneserier, men genkendte Franquins spirillen kunne de, og har på skift haft Huba – en kærlighedshistorie i deres fedtede julefingre. Og alle, fire tøser fra 11 år og op til 14, var glade for ord og illustrationer. Alle.

Jeg spurgte lidt nærmere ind til hvad der var så godt, men fik kun standardsvar tilbage.

”Den er god”

”Den er spændende”

”Det er svært at forklare”

Og flere i den spinkle skuffe. Sådan er det, og det er godt nok.

Jeg har selvfølgelig selv høvlet albummet igennem et par gange. Det er hurtigt læst, og endnu hurtigere genlæst, men det skal man ikke gøre. Man skal i stedet tage sig tid til at se albummet. At se det. Læse det sammen med ungerne. Kigge og gå helt ind i billederne, og få ungerne til at læse.

For en gammel røv som mig er der ikke så meget at komme efter. Jeg er vist blevet for gammel og hærdet til kærligheden, og så kender jeg jo til det i forvejen, albummet altså. Der er nemlig tale om en ganske særlig udgivelse. En bearbejdelse af André Franquins Den vilde spiril fra 1976, om jeg ikke husker galt. Og med bearbejdelse menes, at man har sammensat sekvenser fra ovennævnte album til alle tiders romantiske tegneseriefortælling.

Houba_16-p

André Franquins datter, der i ’76 blot var en tråd DNA har været med til at godkende de restaurerede tegninger og nyfarvelægninger.

Det kan man så mene om hvad man vil. I don’t care, for tilbage står en herlig lille sag, 64 sider i farver spækket med humor, kærlighed der går lige i pigehjertet med en happy ending. Og så den velkendte cocktail af faretruende optrin hvor idyllen og romantikken er lige ved at få et skud for boven. De sekvenser holder en adrenalinjunkie som jeg bedst af.

Men for helvede da. For så alligevel ikke, for efter intens hubahubaelskov kommer der jo små æg til syne, og da de klækkes, og de tre bittesmå sårbare spiriller åbenbares og langsomt overtager historien, så er det at mit barske mandehjerte også smelter. Og det er blandt andet de sekvenser, som min Vox Populi, pigerne, holder af.

At kurtisere er en dyd. En svær en af slagsen, og Franquins mestrer på genial vis at vise, at kvinder eddermame er nogen mærkelige størrelser. Vores spiril møder en dag et fruentimmer, og han gør alt for at vinde hendes hjerte. Hun vil gerne, men spiller spil. Og til sidst, efter flere afvisninger, bliver spirillen så edderrasende og nærmest uden for pædagogisk rækkefølge, som en badass fra Vestegnen eller Amager, først der bliver der fut i trunten og hun smider trusserne.

Så altså – kærlighed, idyl og spænding. Tuttetnuttet sine få steder, sjov flere steder og endelig bare en dejlig fortælling, der holder hele vejen.

Herligheden koster 198,- og er en fin julegaven til den tøs man bager på, eller til en af ungerne i familien.

Fem kærlighedskys bliver det til. No more, no less.

Titel: Huba! – En kærlighedshistorie
Skrevet og tegnet af: André Franquin
Forlag: Cobolt
Format: Hardcover, 64 sider i farver
Isbn: 9788770856072
Udgivelsesdato: Er udkommet

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment