Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
holmes_1854_-_1891_farvel_til_baker_street-cecil_og_brunschwig-26671843-2448615678-frntl

Holmes (1854 – 1891?)

For et par måneder siden udgav Turbine forlaget en spændende og ret flot hardback med titlen Holmes (1854 – 1891?), og undertitlen Første bog – Farvel til Baker Street. Bemærk det lille spørgsmålstegn, der har sneget sig ind. Det er ikke en fejl, men ganske bevidst, om end det rent visuelt gør lidt ondt i øjet at se det på tryk.

Det er en halvdyr fætter, koster kroner 249,- men ingenlunde en urimelig pris, for udgivelsen er, som skrevet, flot.

På bagsiden er bogens handling sammenfattet. Der står: Den 4. maj 1891. Sherlock Holmes forsvinder i vandfaldet ved Reichenbach. Med sig i døden hiver han sin værste fjende, Professor Moriarty…

Or so it seems, kunne jeg lakonisk forsætte. For måske er det mere speget end som så. Umiddelbart ligetil for både den forfærdede almindelige beskuer, der iler til Baker Street 221B for at dele sorg og tristesse. Også ligetil for myndigheder, medier og sågar for Holmes’ bedste ven, Dr. Watson. Og så alligevel ikke, for på klippen ved vandfaldet, finder Watson et brev, og selvom også dette forekommer ligetil, så vækker det alligevel både nysgerrighed og undren. Så meget, at den gode doktormand opsøger Holmes bror, Mycroft, og så sker der ting og sager. Mycroft har nemlig gang i et noget obskurt foretagende, nemlig at destruere alt der omhandler de sidste to år af Sherlock Holmes liv.

Spændende og mystisk, ikke sandt? Jo, svarer jeg selv, for i handlingsfattige men ekstremt flot tegnede 46 illustrerede sider, kommer ord og dialog for alvor i højsædet. Og hvis man kan lide ord og underfundigheder, og hvor man ikke umiddelbart får løsninger smidt i knolden, sat ind i en dystert tegnet ramme, så er dette et godt køb, også selvom en kvart tusse er prisen.

Det er et fransk makkerpar, der har genoplivet London med rusk og tåge, i en smagfuld og ret delikat, ja nærmest sirligt, graphic novel med udelukkende mørkeblå og grønne farver. Farver og med ekstremt nænsom pen skaber Cecil og Brunschweig stemninger, så man næsten kan mærke tågen, kulden og uhyggen.

Det er et album der er lidt vanskeligt at læse, fordi der netop er meget tekst og dialog. Det kræver altså lidt af læseren, men dette er kun såre godt, for man kommer uvægerligt til at dvæle ved hver rude. Først fordi man læser, og dernæst fordi tegningerne bare er så stemningsmættede. Det er ret gennemført og ret flot. Se selv eksemplerne nedenfor.

9782754800327_1

Et fransk makkerpar, skrev jeg. Manuskriptet er af Luc Brunschwig, og illustrationerne af Cecil. Kunstnere jeg ikke umiddelbart kender til, men da der givetvis er flere bøger på vej, jævnfør titlen ’første bog’, er der meget godt i vente.

9782754800327_2

Oversættelsen står Ole Steen Hansen for, sproget er højtideligt, distingveret og man fornemmer, at han fermt har ramt bogens stemning også.

Samlet set en rigtig flot udgivelse, så afgjort en af de bedre udgivelser fra forlaget, der har været flittig med ikke så få udgivelser for både børn og voksne.

Er man til krimier uden lette løsninger, flotte stemningsfulde illustrationer og en nærmest højtidelig tone i et sobert sprog, samt en, som der står i bogen, dristig krønike af Christopher Clumsy (om der heri gemmer sig en skjult vittighed, skal jeg ikke kunne sige), i alt 3 fulde siders baggrundsmateriale, så anbefaler jeg skam denne Holmes (1854 – 1891?).

Fire tågede slentreture i London ud af i alt fem mulige.

Titel: Holmes (1854 – 1891?). Første bog – Farvel til Baker Street

Manuskript: Luc Brunschwig

Illustrationer: Cecil

Sidetal: 46

Format: Hardback, graphic novel, illustreret

Dansk opsætning: Maria Skovsgaard

Redaktion: Sara Ejersbo Fredriksen

Forlag: Turbine

Pris: 249,-

Isbn-nr: 978-87-7141-454-7

 

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment