Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
Gammelpot-1-Den-forkaelede-prinsesse-t

Gammelpot – Den forkælede prinsesse

Han er ikke større end tobak for en skilling. Har et venligt, kærligt og gavmildt gemyt og et temperament som en bedstefar af den gamle skole. Han finder sig ikke i noget pis og er ikke bange for at uddele både flade og smække tøsebørn over knæet. Den lille mands navn er Gammelpot og han får sin sag for i Cobolts flotte genudgivelse, Gammelpot og den forkælede prinsesse. En historie både for børn og os ældre.

Er der mon enkelte derude, der ikke kender til serien eller karakteren Gammelpot? Ja, givetvis og til dem er der godt nyt. Gammelpot er underfundig som fortælling, ikke kvalm moraliserende, men en stemningsfyldt tour de force med en atypisk hovedperson. Ungerne vil elske den, og jeg husker med glæde og varme i hjertet, da jeg for nu snart en del år siden åbenbarede Gammelmanden for mine piger.

Gammelpot-01_05-t

Gensynet er behageligt. Betragteligt endda. Og det på trods af at genren ikke engang sådan for alvor tiltaler mig. Nå, men altså. Gammelpot er en ældre herre, en lille mand med et stort givende hjerte. En værdiladet fætter som jeg som far instinktivt holder af. Han sættes i dette hardback album sammen med en satans dulle, en møgforkælet prinsesse og så slår det gnister. Hun mangler rammer og grænser, pli og respekt og hverken kongen eller andre aner deres levende råd. Som en slags sidste udvej hyrer kongen en huslærer, og så begynder løjerne.

Gammelpot-01_17-t

Det er eventyr, folkefortælling, generationskløft og finurligheder blandet sammen i et skønt virvar. Der er en herlig kærlig hygge i tegningerne, og man er godt underholdt i samfulde albummets 56 farvestrålende sider. Godt underholdt fordi dialogen er vittig og frisk, spændvidden og konflikterne mellem den ellers så rummelige Gammelpot og den skarpe prinsesse er herlig bred og de mange konflikter og sammenstød bringer dette umage par tættere sammen.

Som i eventyrene er der jo også slanger, og en af dem bærer det mandrilagtige navn Ludo Mundsmurt. En fæl herre der er med til at give albummet nerve og gys.

Gammelpot-01_IV-t

Udover at være et kærlig gensyn indeholder albummet også otte siders illustreret forord om hvordan serien så dagens lys. Informationer er kræs foruden fotos, skitser mm. Som ekstra guf på den gammeldags isvaffel.

En klar sommerferiesag til en billig penge. Albummet koster 168,- og det må siges at være helt ok.

Samlet vurdering – 4 smæk i måsen til prinsessen ud af i alt 5 mulige.

Tegner: Piet Wijn

Forfatter: Thom Roep

Oversættelse: Edith Månsson

Format: 56 sider i farver, indbundet

Pris: 168,-

Isbn: 978-87-7085-599-0

 

 

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment