Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
kid-lucky-cowboy-laerlingen_348255

Cowboylærlingen

Efterfølgere i kunstens verden har ofte haft det svært. Film, bøger, teaterstykker og musik. At skulle leve op til forventningspres, indre såvel som ydre, kræver sit. De skeptiske øjne ser nemlig efter alt.

Men hvad så hvis man har en succes? Og går den anden vej? Er det mon så anderledes? I filmens og bogens verden, som nok af de kunstformer jeg gør mig mest i, er der eksempler på både skidt og kanel. De største kritikere og skeptikere er alle os, der har vænnet os til at ’sådan skal tingene være’, for vi bryder os ikke så meget om at man leger med vores hjerteblod.

Den lille Splint har jeg lært at holde af. Javist, jeg har da tænkt tanken om det ikke blot er at vride lidt mere ud af det bevarende, men albummene er nu meget sjove og søde og rammer jo den målgruppe de skal. Så ikke bulder og brag herfra.

Og så har jeg Kid Lucky foran mig. Titlen er Cowboylærlingen og albummet er udgivet af forlaget Zoom. Det ligner alle andre Lucky Luke album, 48 sider i farver med nedslag fra det vilde vesten som vi (tror) vi kender det. Og ved I hvad? Det er sgu sjovt. Det holder sgu.

På coveret lyder det ’historier med Kid Lucky efter Morris’, og det lover godt. Særdeles godt. Jeg er glad for westerns og synes at genren rummer alt, mystik, udlængsel, afsavn, savn, konflikter, drifter, you name it…

Belgieren Maurice de Bevere, bedre kendt under kunstnernavnet Morris, skabte i 1947 Lucky Luke og det blev en fortjent verdenssucces. Men intet varer evigt, heller ikke ikonerne, og Morris satte træskoene i 2001. Universet med the poor lonesome cowboy levede og lever videre.

Ny tegner blev i 2003 franskmanden Achdé, der pt. er manden bag seks Lucky Luke album. Achdé er også tegner og forfatter på Kid Lucky. Cowboylærlingen er den første serien, og Zoom lover at der både senere i år samt foråret ’17 udkommer flere album med Lucky som knægt.

Og hvad er det så for noget?

Well, lige ud af landevejen, faktisk, korte en sides sjove nedslag i den unge Lukes liv. Man er med i skolen, man er med i prægningen fra de voksne og hører også om HVOR Lucky Luke kommer fra, og møderne med kærligheden, slagsmålene med ens jævnaldrende og i den dur.

Alt sammen stille og roligt og med en herlig uhøjtidelig charme. Kan du lide universet og Lucky Luke, så går du ikke galt i byen med Kid Lucky. Det er sjovt og heldigvis aldrig rablende plat og larmende som man kunne frygte.

Der er naturligvis referencer til LL som voksen og det er fedt, og så er der en ekstra gimmick som jeg fandt interessant, og som min papdatter også holdt af, nemlig at der under hver side er en lille ’Vidste du at… ’

Som underholdning virker albummet bestemt over middel, og ekstra creme er selvfølgelig hvis du i forvejen kender til Morris’ karakterer og univers.

4 gode skud med slangebøssen.

 

 

Titel: Cowboylærlingen

Forfatter og illustrator: Achdé

Forlag: Zoom

Format: 48 sider i farver, softcover

Pris: 128,-

ISBN: 9788793244511

Albummet ER udkommet.

 

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment