Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
Blåfrakkerne_40

Blåfrakkerne – Stråmænd

Hvis du kender og elsker skak, så ved du, at man engang imellem ofrer en brik for at bringe sig selv i en mere gunstig position. Det kan være en bonde eller en officer, og for den mindre rutinerede spiller kan trækket se besynderligt ud, og man hapser glad brikken for så, få træk senere, at blive klar over bøffen.

Foran mig ligger Zooms nyeste Blåfrakkerne, to album i alt. Titlen på det ene er ’Stråmænd’, det andet ’De blå på flugt’.

I det første er vores gode venner, Chester og Blutch, brikker i et større spil. Desværre for dem, kan man sige, men det er der skam kommet et ganske hæderligt album ud af.

De skal sendes bag fjendens linjer og er blevet godt klædt på i form af en god taktisk plan. Men desværre for rænkemændene, så er duoen ikke helt så blanke som de højere rangerede befalingsmænd tiltror dem, og det hele går i skuddermudder.

Der tales meget i albummet. Helt seriøst – det VIRKER sådan, og det er såre fint for undertegnede. Og dialogen matcher den lineære og lidt simple handling.

Visuelt er der masser af flotte ruder i albummet. En fornem ballonfærd, en forfremmelse, og et slag der afværger en hovedstads fald, og selvom der jo vitterligt ikke ER så forbistret meget nyt under solen, så synes jeg alligevel at lige præcis dette her album er bedre end et vanligt Blåfrakkealbum.

Jeg kan næppe komme det nærmere end at den sædvanlige ævlen og kævlen (som jo ellers er et godt og velkendt varemærke for serien) ikke fylder så meget. Det er kun godt at ens indbyrdes roller indimellem udfordres og det sker her i albummet.

Men også at selve den farvemæssige grundtone er tung og nattemørkagtig. Der er noget over det dystre. Det fremhæver rænkespillet og giver en mere alvorlig dimension. Ikke helt skævt selvom udgangspunktet selvfølgelig er fis og løjer.

Jeg har IKKE undersøgt det, men det skulle vist være rigtigt nok, at alle disse Blåfrakkefortællinger udspringer af noget reelt. I så fald får man gevaldig lyst til at undersøge det nærmere. Det kan være at jeg gør det en dag. Og nu er bolden i hvert tilfælde givet op…

På sådan en dejlig lørdag kan ’Stråmænd’ sagtens udløse en god 3’er.

 

Titel: Stråmænd

Forlag: Zoom

Skrevet af: Raoul Cauvin

Tegnet af: Willy Lambil

Farvelagt af: Leonardo

Oversat af: Michael Gabelgaard Nielsen

Format. Softcover, 48 sider i farver. Bagerst en samlet dansk og belgisk udgivelsesoversigt.

Pris: 139,-

Isbn: 978-87-93244-78-8

 

 

 

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment