Berti Stravonsky

Anmeldelser af Tegneserier
Alena

Alena

Det var i 1999. En vanskelig debutkamp og allerede kort inde i den altafgørende kvalifikationskamp imod Italien på hjemmebane, en kamp der skulle vindes, kiksede det fælt for den unge angriber. Ja, jeg taler om Jesper Grønkjærs fatale aflevering tilbage til Peter Schmeichel, som en italiener opsnappede og dernæst scorede ubesværet. Vi tabte 1-2 og det var røv og nøgler. Men ikke alt var skidt. Den hæslige aflevering hæmmede ikke stortalentet, og Jesper Grønkjærs fodboldvinger foldede sig sidenhen dygtigt og vidt ud.

Alena fra forlaget Forlæns er skrevet af Kim W. Andersson. Han er svensk og vi ved jo, at der så nærmest pr. automatik er tale om kvalitet. Volvo, Abba og Zlatan for nu bare at nævne tre oplagte. Men altså, Kim W. Andersson, er et navn som nok skal klinge godt i vores lille tegneserieverden. Han debuterede i Nemi, et tegneseriemagasin i 2006 med tegnede noveller og tematisk i den gryde der hedder ulykkelig kærlighed blended med populærkulturelle referencer, eventyr, gys, varulve, whatever, og det skaffede ham en stor og hengiven fanskare. Især pigebørnene var pjattede.

Fem år senere debuterede han så med Alena, en ret uhyggelig graphic novel på 120 sider, og det blev en succes med det samme. Folket elskede den, kritikerne med og han høstede fortjent det svenske Serieakademis prestigefyldte Adamson-prisen. Alena havde og har så meget potentiale at den blev filmatiseret, og den grafiske roman er udkommet i USA, Frankrig, Brasilien, Spanien, Sydkorea og altså nu også i vores egen lille Danmark.

Og lad mig sige det med det samme. Det er en ret lækker sag. Først gav jeg den til min 12-årige papdatter og hun åd den råt. Meldte rask tilbage at ’den var god’ og gav karakteren 5½ ud af 6.

Jeg nappede den dernæst og må sige, at jeg også er begejstret. Måske ikke helt til topkarakter, men vi skal i hvert fald et sted deroppe.

Handlingen er denne:

Alena har det af helvede til. Hun har sin gang på en kostskole, og det er barskt og nådesløst. Hun er en outcast og bliver mobbet. Konstant prikket til især verbalt af de andre tøser og hun er ganske alene. Dog har hun en god veninde, Josefine og hun beskytter Alena så godt hun kan. Der er det ene lille aber dabei. Josefine har været død i et år…

En kompakt thriller for de unge og ja, voksne med. Tematisk taler vi om ungdom, seksualitet, mobning, identitet. Alle klassikere for de ungdommelige læsere, og lige i hjertet på min 12-årige papdatter fx.

Jeg kan være farvet, men ser stort potentiale i Kim W. Tegningerne er kraftfulde, der gemmer sig både den norske successerie Skam, Stephen Kings Carrie og læserbrevkasser fra og om ulykkelige teenagere.

Dialogen er sine steder ret gumpetung og klichépræget. Og som min papdatter så rigtigt pointerede, så drøner man voldsomt hurtigt ind i handlingen. Det sidste har jeg nu intet problem med. Jeg elsker In media Res og synes generelt, at omsvøb og lag ofte er spild.

Der er ikke meget spild i Alena. Hun kæmper med sine dæmoner, og plottet holder. Ja, selvfølgelig er der ikke lag og nuancer som i en længere fortælling og ej heller den store dybde i hverken hovedpersonen eller de pisseirriterende og genkendelige finker fra kostskolen. Men fuck da det. Det er en gysende ramasjang, effektfuldt illustreret og rammer lige i hjertet af unge.

Fedt at redaktør Torben Hansen har nappet denne her. Jeg har alle dage været svensk i hjertet, og Alena har allerede sat sig godt fast. Så meget, at jeg klart ser udgivelsen skudt videre til mine udskolingselever. Hvorfor? Den er spændende. Den rummer temaer de kender og kæmper med. Den er tilpas splattet uden at det kammer over, og jeg er sikker på, 100 % endda, at mine elever vil holde af den.

Bogen koster 200 bobs og er udkommet. Oplagt gave til enhver teenager. 4 blødende hjerter herfra.

 

Titel: Alena

Illustrationer og tekst: Kim W. Andersson

Forlag: Forlaget Forlæns

Format: Hardcover, 120 sider i farver

Pris: 199,95

Isbn: 978-87-91611-599

 

Del dette på:

Berti Stravonsky anmelder tegneserier og tegneserierelaterede bøger, oversætter og skriver selv.

Leave a comment